Uzun yürüyüşlerin ve kampların vazgeçilmezlerinden birisi de ateştir. İster yemek pişirmek, ister ısınmak, isterse de eğlence için olsun insan ateş başında saatlerini geçirebilir. Özellikle grup halinde yapılan aktivitelerde insanlar küçük gruplar halinde dağılmışken yakılacak bir ateş henüz tam alev bile almadan herkesi bir araya toplar. Doğada beklenmeyen bir şekilde veya yerde kaldığınızda ise hayati bir önem kazanır. Hayatınızı idame için ısınmak, dereden alacağınız suyu sterilize etmek için kaynatmak, yakaladığınız avı pişirmek ve yaban hayattan korunabilmek için barınaktan sonra gelen en önemli unsur ateştir.
Doğa aktivitelerine çıkan insanlar bu konuda genellikle hazırlıklı olduğundan çakmak, pürmüz, benzin/gaz ocağı gibi ekipmanlar işleri kolaylaştırır.
Ateş/Magnezyum Çubukları
Metal parçayı veya bıçağınızı magnezyum çubuğuna sürtüp kıvılcım çıkararak ateş yakma prensibine dayanan bu ekipman en kötü hava koşullarında bile sorun çıkarmadan çalışacaktır. Mekanik olarak çalıştığından bozulması gibi bir sıkıntı yaşamazsınız.
Su/Rüzgar Geçirmez Kibritler
Belirli kimyasal uygulamalar sayesinde kibrit ıslansa bile yanacaktır. Ayrıca standart kibritlerin hafif bir rüzgârda bile sönme sorunu giderilmiştir. Satın alabileceğiniz gibi kibritlerin yanıcı bölgesini vazelinle kaplayarak kendiniz de su geçirmez kibrit yapabilirsiniz. Buna ek olarak pamuk toplarını veya kumaş parçalarını vazelinle kaplayarak kendi çıranızı da hazırlayabilirsiniz.
Çakmaklar
Pek çok alternatifiniz bulunsa da sakın çakmak çakmaktır demeyin. Sıkıntı yaşamamak adına yanınıza benzinli veya rezistanslı bir çakmak alın. Benzin/gaz bitmesi ve bozulma ihtimaline karşı en az bir yedek çakmak da bulundurmanızı öneririz.
Pürmüzler
Araçla gidilen kamplarda taşıması sizin için sorun olmasa da çantanızla yaptığınız aktivitelerde biraz büyük ve/ya ağır olabilirler. Hâlihazırda yanınızda ocak ve tüp kartuşu taşıyorsanız bu aparatı yanınıza almanız size pek bir şey kaybettirmeyecektir.