Yüzyıllarca konar-göçer şekilde doğayla iç içe yaşayan bir milletin bireyleri olsak da terimler ortaya kondukları coğrafyanın diliyle ifade edildiğinden, başka bir dile adapte edilmeleri ciddi zorlukları beraberinde getirdiğinden ve genel kullanımı o şekilde yaygınlaştığından terimleri maalesef İngilizce olarak vermek durumundayız.
HIKING: Daha çok günü birlik konaklamasız yürüyüşleri ifade eder. Belirli bir rotada bir saat içerisinde 4 ila 6 kilometrenin yüründüğü, günlük olarak da maksimum 15 ila 20 km süren yürüyüşlerdir. Belirlenen rota üzerinde sabahın erken saatlerinde başlar ve gün bitmeden sona erer.
TREKKING: Hiking kavramı yerine çoğu zaman kullanılsa bile aslında yürüyüşün gece çadırda konaklama ile kombine edildiği aktivitelerdir. Süresi isteğinize ve planlarınıza göre değişkenlik gösterebilir fakat genel tercihler 2- 3 ila 7-8 güne arasındadır ve sıklıkla daha önceden çizilen bir rota izlenir.
CAMPING: Birçok farklı şekle sahip olan kampçılık doğada en az bir gece konaklamayı içinde barındıran bir aktivitedir. Konaklamalar doğal barınaklarda, çadırda, karavanda gerçekleştirilebilir. Kampçılar ulusal parklarda/özel alanlarda kamp için dizayn edilmiş, modern dünyanın bazı imkanlarını sunan mekanlarda veya tamamen bu imkanlardan uzak bölgelerde konaklayabilirler.
BACKPACKING: Sıklıkla yapısı açısından ve kelime itibariyle kampçılık ile karıştırılsa da aslında hem kamp kurma, hem de pansiyon benzeri ucuz konaklama ve ucuz ulaşım imkanlarından faydalanılan düşük maliyetli ve genellikle uzun süreli seyahati içeren bir tatil seçeneğidir. Uzun yürüyüşler de aktiviteye dahildir. Amaç sadece doğada zaman geçirmek değil, aynı zamanda yerleşim yerlerini de ziyaret ederek yörenin insanlarını, hayatını ve felsefesini yaşayarak öğrenme sürecidir.
ORIENTEERING: Harita ve pusula yardımıyla önceden belirlenen hedefleri sırasıyla ve en kısa zamanda bularak zamana karşı yapılan bir yarıştır. Ormanlık alanlarda da yerleşim yerlerinde de gerçekleştirilen yarışmalar yapılır.
BUSHWHACKING: Sık bitki örtüsüyle kaplı alanlarda ve patika dışında gerçekleştirilen, pusula, harita, pala gibi ekipmanların yanında vücudun korunması amacıyla eldiven ve koruma gözlüklerinin de kullanılmasını gerektiren bir aktivitedir. Üst düzey navigasyon becerisi ve iyi bir kondisyon olmazsa olmazdır.
BUSHCRAFT: İster avlanma, ister doğada zaman geçirmek amacıyla olsun bushcraft doğada hayatı idame etmek için gereken becerilerin bütünüdür. Sadece bıçak, balta, ip ve testere gibi temel ekipmanları kullanarak doğada bulunan malzemelerle barınak inşa etme, avlanma, ateş yakma gibi ihtiyaçları karşılamayı amaçlar. Aynı zamanda yine doğada bulunan malzemelerden faydalanarak günlük olarak kullanacağınız ekipmanları yapmayı ifade eder.