Ne tür bir kamp veya doğa aktivitesi gerçekleştirirseniz gerçekleştirin ıslanan kıyafetlerinizi, lambanızı veya yiyeceklerinizi asmak, yağışlı havalarda tente kurmak, gerekli durumlarda barınak inşa etmek, bir yığın odunu çekmek veya zorlu arazi koşullarınızda inişinize destek olarak kullanmak amacıyla iplerden faydalanabilirsiniz. Doğru düğümleri atmayı bilmiyorsanız tenteniz fırtınanın en şiddetli anında kapanabilir, bağladığınız ipi çözemeyip kesmek durumunda kalabilirsiniz. Özellikle hayatta kalma durumlarında gerçekten bir zorunluluk olmadıkça elinizdeki ipi kesmemeniz önerilir.
Onlarca düğüm arasından farklı amaçlarla kullanabileceğiniz dört veya beş düğüm tekniğini öğrenmek birçok işinizi kolaylaştıracak, tekrar tekrar bağlama zahmetinden de kurtaracaktır. Bir kere alışkanlık kazanıldığında o kadar kolay hale gelecek ki siz bile inanamayacaksınız.
Kullanışlı olacağını düşündüğümüz bazı teknikleri sizinle paylaşmak istiyoruz. Tekrarlar size fayda sağlayacaktır, ayrıca günümüz teknolojisinden faydalanarak cep telefonunuz veya tabletinize “3D Knots”, “Useful Knots” veya “Grog Knots” uygulamalarını indirerek bu teknikleri her zaman elinizin altında bulundurabilirsiniz.
Gerdirme Bağı (Ref. Midshipman’s Hitch, Taut-Line Hitch)
Bu düğümü özellikle ihtiyaç olduğunda gevşetmek veya germek için çadır ve tente bağlarken kullanabilirsiniz. Çözülmesi oldukça kolaydır.
Camadan Bağı (Ref. Square Knot, Reef Knot, Hercules Knot)
Bu tekniği yüksek noktalara bağladığınız ve çok ağır olmayan malzemeler için kullanabilirsiniz. Ayrıca örneğin bir yığın odunu taşırken de faydalı olacaktır. Ayrıca aynı kalınlıkta iki ipi birbirine bağlamak için idealdir. Bu düğümün aşırı yük altında çözülebileceğini aklınızdan çıkarmayın, kolaylıkla da çözebilirsiniz.
8’li Düğüm (Ref. Figure 8 Loop)
Dağcılığın temel düğümlerinden birisidir. Bir noktaya ipi sağlam bir şekilde bağlamak istiyorsanız bu tekniği kullanabilirsiniz. Çözülmesi kolaydır.
Prusik (Ref. Prusik, Triple Sliding Hitch)
Bu düğüm yük anında kilitlenir. Normalde dağcılar yardımcı ip tekniği olarak kullansalar da örneğin kamp alanınız üzerine gereceğiniz bir ipe bu teknikle gemici tipi bir feneri asabilir, ihtiyacınız olan noktaya çekerek ışıktan faydalanabilirsiniz.
Hepimizin Western filmlerinden bildiği atın yularını bağlama sahnesi vardır ya, işte bu o düğümdür. Hem yük bindiğinde kilitlenir, hem de çözmesi kolaydır.
Bulin bağı da denilen bu teknik sayesinde düğüm genişlemez, kolay boşalmaz ve ağır yük altında bile kalsa kolaylıkla çözülebilir.
Kelebek Düğüm (Ref. Alpine Butterfly Bend)
Sıra halinde yürürken dağcıların kendilerini bağladıkları bu düğüm en güvenilir olanlardandır. İp üzerindeki zayıf noktayı bertaraf etmek için de kullanılır ve rahatlıkla çözülebilirsiniz.
Çift Balıkçı (Ref. Double Fisherman’s Bend)
Genelde dağcılıkta ve arama/kurtarma faaliyetlerinde iki ipi birbirine bağlamak için kullanılan bu teknikte yük binen düğümü çözmek oldukça zahmetli olabilir. Ayrıca bu düğümü damacana gibi yuvarlak nesneleri bağlamak için de kullanabilirsiniz.
Kobra Düğümü (Ref. Cobra Knot)
Farklı ipleri birleştirme veya malzemeleri bağlama ihtiyacından ziyade kemerinize bile takabileceğiniz ebatlarda yanınızda sürekli 8-10 m ip bulundurmanız her zaman faydalıdır. Resimde gördüğünüz şekilde tek kat örebileceğiniz gibi katları artırarak ip uzunluğu da artırabilirsiniz.