Öncelikle ateş yakmak için binlerce yıldır kullanılan yay matkabı gibi mekanik teknikler bulunsa da unutmayın ki başarılı olabilmek için çok sabırlı ve tecrübeli olmanız gerekiyor.
Başlamadan önce mutlaka taşlardan istediğiniz büyüklükte bir ocak hazırlayın ve en az 2 metrelik bir çapta bulunan yanması muhtemel bütün ot ve çalıları temizleyin. Ağaçların altında ateş yakmamaya özen gösterin.
Ateş yakmak için gerekli odun ve ekipmana sahip olduğunuzu düşünelim. Odunları sadece üst üste yığarak ateş yakamayacağınızı bilmeniz gerekiyor. Öncelikle çıra, yani tutuşturucu olarak kullanabileceğiniz kuru ot ve/ya çok ince dalları aralarında hava boşluğu kalacak şekilde hazırlayın. Üzerine ince dallardan bir öbek oluşturun ve her seferinde daha kalınlaşan dallarla devam edin. Ateşi mutlaka en alttan tutuşturun.
Yakıt, yani odun açısından sıkıntılı bir bölgede bulunduğunuzda veya ateşin sabaha kadar yanmasını istediğiniz durumlarda yukarıdaki formasyonun tam tersini uygulayabilirsiniz, yani en kalın en altta, en ince en üstte. Ateşi üstten tutuşturun.
Yanma sürecini kolaylaştıracak üç tip ateş yakma şeklini aşağıda görebilirsiniz. Geniş bir ateşe ihtiyaç duyuyorsanız piramit tiple başlamanızı öneririz.

Kızılderili Çadırı Tipi

Piramit Tipi

Çatı Tipi
Aşırı rüzgârlı havalarda ateş yakmanız daha zorlaşır. 10-15 cm derinliğinde bir çukur kazarak rüzgârsız bir bölge elde edip ateşinizi rahatlıkla yakabilirsiniz. Ateşi devam ettirebilmek için rüzgâra yani oksijene ihtiyaç duyduğunuz anda rüzgarın estiği yönün tersine 20-30 cm uzunluğunda bir kanal açarak ateşinizin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.
Yanınıza ateş yakmak için aldığınız ekipmanın çalışmadığını veya hazırlıksız bir şekilde yakalandığınızı varsayalım. Günümüz dünyasında sürekli yanımızda bulunması muhtemel malzemelerle de ateş yakabilirsiniz.
Yanımızda taşıdığımız cep telefonu ve fener benzeri teknolojik aletler pille çalışır. Zor durumda kaldığınızda bu pillerden faydalanabilirsiniz.
Varsa yanınızda bulunan sakızın alüminyum kaplamalı kâğıdının (orta kısmını daha dar hale getirerek) veya bir bulaşık telinin birer ucunu pilin her iki kutbuna temas ettirerek oluşacak ateş sayesinde çıranızı tutuşturabilirsiniz. Bu iki malzemenin yanınızda bulunmadığı durumlarda cep telefon pilinizi bıçak yardımıyla delerek içindeki kimyasalların oksijenle temas etmesini sağlayıp ısı açığa çıkarabilirsiniz. Böyle bir şey yapmadan önce cep telefonunuzu kullanma ihtimaliniz kalmadığına emin olmanız önemlidir. Ayrıca bunu yaparken çıkacak olan zehirli gaza maruz kalmamaya özen gösterin.
Ayrıca yanınızda küçük miktarda (plastik ilaç şişelerinde) potasyum permanganat ile gliserin bulundurursanız ateş yakmanız inanılmaz derecede kolay olacaktır.