İhtiyacınıza ve planınıza uygun olarak yanınıza almanız gereken malzemelerin listesini oluşturmanız ve bunları tamamladıkça işaretlemeniz işinizi çok daha kolay hale getirecektir. Bu listeyi göz ardı etmeniz durumunda unuttuklarınız yanınıza aldıklarınızdan fazla olabilir ki bu da geçireceğiniz zamanın kalitesini etkileyecektir.
GİDİŞ-DÖNÜŞ, ROTA VE ZAMAN BELİRLEME
Gitmeyi planladığınız bölgeyi seyahatinize başlamadan önce mutlak surette inceleyin. Hedefinize ulaşmak için yol tarifi, rota bilgileri ve varsa GPS koordinatlarını mutlaka edinin ve dönene kadar mutlaka elinizin altında bulundurun. Tarife göre gidecekseniz hiçbir zaman unutmamanız gereken bir nokta var; mesafe ölçümlerinde ve yönlendirmelerde herkes sizin kadar hassas olmayabilir. Ayrıca gideceğiniz yere hava kararmadan en az iki saat önce varmayı bir prensip haline getirin.
Ne kadar araştırma yapıp emin olduğunuzu düşünürseniz yanılma ihtimaliniz de o kadar artar. Bilgi sahibi olmaktan zarar gelmez deyip o bilgiler cebinizde destinasyona vardığınızda kamp kurmak için karar vermekte acele etmeyin. Mümkün olan bütün alternatifleri değerlendirebilmek amacıyla dolaşmaktan kaçınmayın, bölgeye ilk defa gidiyorsanız nerede isteğinize uygun bir kamp alanı bulabileceğinizi asla ve asla bilemezsiniz, dolayısıyla varıştan sonra harcayacağınız 30-40 dakika kampınızın geri kalanında iyi bir zaman geçirip geçirmeyeceğinizi belirleyebilir.
DESTİNASYON HAVA DURUMU KONTROLÜ
Gitmeyi planladığınız bölgenin hava durumu, yanınızda taşıyacağınız ekipmanı belirlerken bir yandan da her duruma karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Günlük ortalama değerleri takip ederken bir yandan da meteoroloji sitelerinden genel mevsim değerlerine göz atmanız size yardımcı olacaktır. Yaz da olsa kış da olsa yağmura her zaman hazırlıklı olmanızı tavsiye ediyoruz.
DESTİNASYON YABAN HAYATI KONTROLÜ
Doğada bulunduğumuz süre boyunca yaban hayatıyla iç içe olacağımızı peşinen kabul ederek ve gerekli önlemleri alarak sürpriz karşılaşmalardan kaçınabiliriz. Bu, seyahatimiz süresince o bölgede bulunan yaban hayatı göz ardı etmemizi gerektirmez. Konaklayacağımız alanda ayıların, kurtların ve benzer faunanın bulunması elbette dikkate alınacak noktalardır. Bu durumlara uygun tedbirleri alarak geçireceğimiz zamanı en iyi hale getirebiliriz. Bu noktada ülkemizin yaban hayatı haritasını ve gideceğimiz yer milli park ise ilgili siteyi inceleyebilirsiniz. Unutulmaması gereken şey beklenmeyen yerlerde beklenmeyen yaban hayatın görülebileceğidir.
KONTROL LİSTESİ OLUŞTURMA
Hazırlık yaparken ihtiyacınız olabilecek bir şeyi unutmanız aktiviteniz esnasında sizi zor durumda bırakabilir, hatta yarı yolda eve dönmenize bile neden olabilir. Proaktif davranarak uygun olduğunuz bir zamanda kendinize bir kontrol listesi oluşturarak olası sorunların önüne geçebilirsiniz.
Bunu kâğıt kalem kullanarak eski usulle yapabileceğiniz gibi günümüz dünyasına uygun cep telefonu ve tabletiniz üzerinden de “Camping Checklist” gibi programlar kullanarak yapabilirsiniz. Bu programlardan bazıları size dijital ortamda veri depolama imkânı sunarak farklı cihazlarınızdan erişimi mümkün kılarken, bir yandan da listeleri ve görevleri arkadaşlarınızla paylaşarak hazırlık aşamanıza katkıda bulunuyor. Programların içerisindeki hazır listeleri (genellikle İngilizce) kullanabileceğiniz gibi kendi listelerinizi de oluşturabilirsiniz.
YİYECEK-İÇECEK
Yapacağınız aktiviteye uygun olarak yanınıza yiyecek-içecek almanız önemlidir. Eğer ki kamp yapmaya gidiyorsanız ve et-tavuk gibi geleneksel mangal malzemelerinden uzak durmak istiyorsanız konserve yaprak sarması veya barbunya pilaki kurtarıcınız olabilir. Ayrıca etli kuru fasulye konservesini ateşte ısıtarak sıcak bir yemek yiyebilirsiniz. Bunların ötesinde uzun yürüyüş planlarınız mevcutsa size kısa zamanda yüksek enerji yükleyecek kuru meyve, kuru yemiş, çikolata gibi gıdaları taşımanız gerekebilir. Her ne olursa olsun yemeyi planladığınız öğün sayısından en az iki fazla öğünü taşımanız ne kadar ağır gelse de hayat kurtarıcı olabilir.
Siz siz olun gerçekten çok iyi bilmiyorsanız doğada bulduğunuz mantarları yemeyin, geri dönüşü olmayan zararlar verebilir, hatta ölüme bile sebep olabilir!!!