Kamp ekipmanları içerisinde çadır kadar, belki de daha fazla önem taşıyan uyku tulumlarını satın aldıktan sonra üretici tarafından vaat edilen, tüketici tarafından beklenen performansın korunması ve devam ettirilmesi için kullanıma özen gösterilmeli, bakım ve temizlik doğru yapılmalıdır.
Belirli kalite düzeyine erişmiş her üretici, ürünün kullanma talimatını mutlaka verir. Her ne olursa olsun, doğal malzemelerle üretilen tulumlarla sentetik dolgu malzemeleri kullanılan uyku tulumları için bakım talimatları küçük farklar dışında birbirine benzerlik gösterir.
Ürün performansını korumak için en doğrusunun üretici tarafından önerilen bakım ve yıkama talimatını harfiyen uygulamak olduğu göz ardı edilmemelidir. Bilinen bütün markaların önerilerini kendi resmi internet sitelerinde bulabilirsiniz.
Talimatları okunamayacak kadar yıpranmış, kopmuş veya kaybolmuş ürünler için genel kullanım, bakım ve yıkama önerilerimizi paylaşmak istiyoruz.
Kullanım Önerileri
- Gece yatmadan önce üzerinizde veya çadır içerisinde tulumunuza yakın bölgede tulumunuzun delinmesine/yırtılmasına neden olabilecek nesneler varsa mutlaka çıkarın/uzaklaştırın.
- Tulum içerisindeyken kesinlikle yiyecek/içecek tüketmeyin, sigara içmeyin.
- Kirli ve özellikle yemek yaptığınız kıyafetlerle yatmayın.
- Yatarken ayakkabılarınızı mutlaka çıkarın.
- Soğuk havalarda ateş başında otururken tulumunuzu battaniye olarak kullanmayın.
- Tulumunuzu çadır olmadan kullanacaksanız, zemindeki nesnelerden ve kirlenmeden korumak amacıyla en azından kalın bir örtü serin.
- Tek katmanlı bir çadır kullanıyorsanız, tulumun içerideki yoğuşma nedeniyle ıslanmaması için muhtemel temas noktalarının üzerine yağmurluk gibi su geçirmez bir örtü serin.
Bakım ve Küçük Temizlik Önerileri
- Kamptayken uyku tulumunuzu her kullanımdan sonra (yani her sabah) güneş alacak bir yere fermuarları tamamen açılmış halde mümkünse temiz bir alana sererek, değilse asarak en az 1-2 saat havalandırınız.
- Havalandırma esnasında ıslanmamasına ve çok uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmamasına özen gösterin.
- Asarak havalandırıyorsanız her seferinde farklı bölgelerden asın ki uzun vadede kat izi oluşturararak dolgu malzemesinin dağılımına etki etmesin.
- Zorunlu olmadığınız sürece mandal kullanmayın.
- Kullanım esnasında oluşabilecek bölgesel lekeleri microfiber veya benzeri yumuşak bir bezle ılık su ve sabun kullanarak hafifçe silin.
- Bu amaçla ıslak mendil ve benzeri kimyasal bazlı temizleyiciler kullanmayın.
- Scotch Brite gibi sert malzemeler kullanmayın.
Yıkama Önerileri
Kullanım ve saklama şartlarına uyuyorsanız ve tulumu bir yıl içerisinde ayda ortalama birden çok kez kullanmıyorsanız yılda maksimum 2 defa yıkamanız yeterli olacaktır.
- Kuru temizle kesinlikle önerilmemektedir.
- Uyku tulumları ılık su ve sabun kullanılarak mümkün olduğunca elde yıkanmalıdır. Durulama bol suyla yapılmalıdır. Yıkama sonrası sıkılmamalı, su hafifçe bastırılarak akıtılmalıdır.
- Çamaşır makinesinde yıkayacaksanız, 30˚C ısıda, Hassas Yıkama programı seçilmeli, sıkma ve kurutma işlemi kesinlikle yapılmamalıdır.
- Dolgu malzemesinin bir noktada birikmemesi için tulum içerisine farklı noktalara birkaç adet tenis topu koyabilirsiniz.
- Bebek deterjanı olarak bilinen sabun temizleyici kullanın.
- Kesinlikle ve kesinlikle yumuşatıcı kullanmayın.
- Yıkama sonrası kurutma için tulum direkt güneş ışığı almayacak bir yere, kalorifer/soba gibi ısı kaynaklarından uzağa serilerek ıslak bölgeler üstte kalacak şekilde 2-3 saatte bir çevrilmelidir. Asarak kurutacak olursanız ipe denk gelen bölgeyi 2-3 saatte bir değiştirin.
Depolama/Saklama Önerileri
- Uyku tulumunu kılıfına yerleştirirken kesinlikle katlamayın, tam tabiriyle “tıkıştırın”.
- Kullanmadığınız zamanlarda kılıfın dışında ve yine katlamadan, direkt güneş ışığı almayan, kuru bir alanda saklayın.
- Nemi ve uzun vadede kötü koku ve küflenmeyi engellemek amacıyla silika jel kullanabilirsiniz, internette kolaylıkla bulunabilir. (Kullanım esnasında jel paketlerini çıkarmayı unutmayın.)
- Tulumu açık şekilde asarak saklama önerilse de unutmayın ki uzun vadede dolgu malzemesi bulunduğu bölmede altta birikme eğilimi gösterebilir.