Malzeme ve ekipman kadar önemli olan bir diğer konu kamp alanınızı doğru yere konumlandırmaktır. Kampa hazırlık bölümümüzde belirttiğimiz gibi kamp yapılacak alana vardığınızda çadırınızı ilk gördüğünüz yere kurmaya kalkmayın, gerekli kriterleri göz önüne alarak alanda dolaşın ve size göre en uygun alanı seçin. Aşağıdaki liste her ne kadar uzun görünse de bu değerlendirmeleri yapmanız en fazla 10 dakika sürecektir.
Dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır (önem sırası olmadığını unutmayın):
- Nehir, dere ve göl bulunan bir alanda kamp kuracaksanız manzara açısından hoş görünse de çadırınızı suyun hemen yanına kurmayın, mevsim nedeniyle su seviyesi alçak da olsa çadırınızı kurmak için suyun en çok yükseldiği noktayı baz alın.
- Suya yakın bölgeler daha soğuktur.
- Çadırınızda daha çok yoğuşma yaşanır.
- Su yakınları ve dere yatakları sel tehlikesine daha açıktır.
- Gece veya sabaha karşı hayvanlar su ihtiyaçlarını gidermek için ziyarete gelebilirler.
- Durgun suların bulunduğu yerlerde daha çok sivrisinek ve böcek bulunur.
Bu konuda genel geçer kural, sudan en az 20-30 metre uzak olmaktır.
- Yoğun ağaçlık alanlar hayvanlarla sürpriz karşılaşmalara davetiye çıkarabilir.
- Kuru ve/ya birbiri üzerine devrilmiş ya da kurumuş büyük dalları olan ağaçların altına çadır kurmak risklidir.
- Geniş bir alanda tek başına duran büyük ağaçlar yıldırım açısında risk taşır. Bu gibi durumlarda aynı uzunluğa sahip bir grup ağacın bulunduğu alanları seçebilirsiniz.
- Ağaçların tam altına çadırınızı kurarsanız damlaması muhtemel reçineler nedeniyle çadırınız zarar görebilir.
- Uzun otların bulunduğu alanlar her ne kadar konforlu görünse de böcek ve yılan gibi canlılara iyi bir yaşam ortamı sunar.
- Hayvan ve diğer doğaseverlerin takip edebileceği patikalardan uzak bir alanı seçmelisiniz. Aynı zamanda bölgeyi inceleyerek hayvanların barınak/korunak olarak kullanabileceği in ve mağaralardan uzak durmalısınız.
- Açık tepelerde çadır kurmanız durumunda direkt güneş ışığına maruz kalabilirsiniz. Bu alanlar ayrıca fırtına anında en savunmasız bölgelerdir.
- Gece yarısı matın üzerinden kaymış ve çadıra yaslanmış bir şekilde uyanmak istemiyorsanız çadırınızı mümkün olduğunca düz bir zemin üzerine kurun. Çadırınıza ve matınıza zarar gelmemesi için kurulum öncesi alanı taş, dal, kozalak vb gibi nesnelerden temizleyin.
- Özellikle yazın sabahın erken saatlerinde uyanmak istemiyorsanız güneşin doğuşuna göre size gölge sağlayabilecek bir alanı tercih edin. Kışın çadırınızın kuruması ve ısınabilmek için tam tersini seçebilirsiniz.
- Kuvvetli rüzgârın olduğu zamanlarda büyük bir kayayı veya bir grup ağacı kendinize siper edinebilirsiniz. Eğer çadırınız tek kapılıysa rüzgârın ters yönüne doğru kurmanız avantaj sağlayacaktır.
- Kışın çığ riski ve her mevsim taş/kaya yuvarlanma riski bulunan dik tepelerin, kaya duvarlarının hemen altına çadır kurmayın.
- Unutmayın ki çadırınız ateşe karşı aşırı hassastır, kamp ateşi yakacaksanız en az 3-4 metre uzakta olmasına özen gösterin.