Kampta Güvenlik

Kampçı adaylarının doğayı korkulacak bir yer olarak algılamasından korktuğum için bu konuyu yazıp yazmamak konusunda aslında çok tereddütlüydüm. Önünde sonunda daha güvenli bir kamp için bilinmesi gerektiğini düşündüğümden yazmaya karar verdim.

Güvenlikle alakalı önlemlere aslında site içerisinde farklı konuları işlerken ilgili noktalarda yer verdik ama bütünsel bir yaklaşım için tek bir yazıya toplamak istedim. Yazıyı çok fazla uzatmamak için maddelerin detaylarına çok inmeyeceğim, daha fazlası için sitemizin ilgili sayfalarını ziyaret edebilirsiniz, her madde başlığında ilgili linkleri bulabilirsiniz.

Nerede yaşarsak yaşayalım, nerede gezersek gezelim can güvenliği her zaman en önemli husustur. Alacağımız tedbirlerle karşılaşacağımız kötü sürprizleri minimize eder, bu sayede de evimize huzur ve mutlulukla döneriz.

Can güvenliğinden bahsedince aklımıza sadece vahşi hayvanlar gelmesin. Kazalar, hipotermi, zehirlenme, sel, toprak kayması gibi önlem almamızı gerektirecek birçok unsur var. Bunların hiçbirini gözünüzde büyütmeyin, zihninize zamanla o kadar yerleşecek ki çok büyük bir çaba göstermeden tedbirleri alıyor olacaksınız.

Temel Kurallar

  • En öncelikli kural doğaya tek başına çıkmamaktır, bunu unutmayın.
  • Gideceğiniz yeri, izleyeceğiniz rotayı ve dönmeyi planladığınız zamanı bilen birileri olsun.
  • Gittiğiniz yerde de muhtara ve/ya jandarmaya hem giderken hem dönerken bilgi verin.

Doğru Kıyafet & Malzeme Seçimi

Güvenliğimizin ilk adımı doğru ekipman seçimidir. Öncelikle bulunacağımız ortama ve hava şartlarına uygun kıyafet ve ekipmana sahip olmamız gerekir. Bir ürünün fiyatı elbette çok önemlidir ama sizi yarı yolda bırakması muhtemel olanlardan da mümkün olduğunca uzak durun.

Çadır ve uyku tulumu doğada geçireceğiniz zamanın kalitesini belirleyen en önemli etkenlerdir, o nedenle bütçenizin elverdiği en iyi malzemeleri almanızı tavsiye ediyoruz.

Kıyafet olarak mümkünse pamuklu kıyafetlerden kaçının, su geçirmeyen veya çabuk kuruyan ürünleri tercih edin. Yanınızda mutlaka yedek kıyafetiniz olsun. Özellikle ormanlık alanlarda ve yüksek rakımda havanın ne zaman bozacağı belli olmaz, dolayısıyla yaz bile olsa yanınıza en azından bir yağmurluk alın.

Kamp mutfağı için cam ve sert plastik gibi kırılabilir ürünlerden uzak durun. Evden tava-tencere taşıyacağınıza kullanımı ve taşıması kolay ve çoklu fonksiyona sahip setleri tercih edin.

Balta, testere, bıçak gibi malzemeleri seçerken de zor şartlarda kendini kanıtlamış veya daha önce kullandığınız markalara yönelirseniz zamansız bir sorun yaşama ihtimalini minimize etmiş olursunuz.

Kamp Alanı Seçimi ve Kurulumu

Temel olarak sudan (dere, nehir, akarsu, şelale vb.), yüksek kayalık ve yoğun ağaçlık bölgelerden uzak, hayvanların, insanların ve araçların kullanabileceği patika ve yolların üzerinde olmayan açık bir alanı tercih edin.

Karanlıkta takılıp düşmemek için çadır veya tente iplerine fosforlu şeritler bağlayabilir, gün içerisinde kullandığınız malzemeleri bir alanda toplayabilirsiniz.

Ormanlık alanlarda kamu tarafından belirlenen alanlar dışında ateş yakmak yasaktır. Yakmak durumunda olmanız halinde;

  • Öncelikle daha önce ateş yakılmış bir alanı tercih edin, böyle bir yer yoksa toprağı kazın ve ısınınca patlama ihtimali olmayan yüzeyi pürüzsüz taşlarla kenarları yüksekçe bir ocağı çadırınızdan en az 3-4 metre uzakta hazırlayın.
  • Kıvılcım sıçraması durumunda alev alabilecek çevredeki bütün kuru dal ve yaprakları temizleyin.
  • Ateşinizi çok fazla besleyerek yükselmesine neden olmayın.
  • Acil durumda söndürebilmek için ocak yanında su bulundurun.
  • Ateşin tamamen söndüğünden emin olmadan asla yatmaya gitmeyin ve/ya kamp alanınızı terk etmeyin.

Yiyecek- İçecek Seçimi ve Saklanması

Her ne kadar ne yiyeceğiniz size kalmış olsa da taşıması kolay, enerjisi ağırlığına göre yüksek kuru gıdaları seçebilirsiniz. Kuru meyveler ve barlar taze meyvelerden daha yüksek kaloriye sahiptir. Tercih yine sizin ama pişirdiğinizde etrafa çok koku yaymayacak gıdaları seçerseniz doğal yaşamı kamp alanınıza davet etme riskini de azaltırsınız.

  • Taşıdığınız bütün gıdalar hava geçirmez kaplarda olsun.
  • Çok mecbur kalmadığınız sürece çadırınızda su dışında asla ve asla bir şey tüketmeyin, pişirmeyin ve saklamayın.
  • Yemeklerinizi çadırınızdan en az 30 metre uzakta pişirin. Akşam yemeğinizi hava kararmadan pişirin ve yiyin.
  • Bütün yiyecekleri, çöpleri ve varsa koku yayması muhtemel ızgara/tabak gibi malzemeleri hava geçirmez poşetlerde ve kampınızdan en az 20-30 metre uzakta yüksek bir ağaca asın, temel kural yerden 3 metre yüksekte ve ağaç gövdesinden en az 1 metre uzakta.
  • Üzerine yemek kokusu sinmiş kıyafetlerinizle yatmaya gitmeyin.

Yaban Hayatından Korunma

Öncelikli olarak doğada misafir olduğumuz gerçeğini kabul ederek doğal yaşamı rahatsız etmekten her zaman kaçınmalıyız.

  • Kampta giyeceğiniz kıyafetleriniz kokusuz sabun veya yumuşatıcılarla yıkanmış olsun, deodorant, parfüm ve losyon kullanmayın.
  • Gün içerisinde gezerken yüksek sesle konuşarak veya belirli aralıklarla düdük çalarak, el çırparak sürpriz karşılaşmaları engelleyebilirsiniz.

Genel bir kaide olarak hayvanlar ses, ışık ve ateşten çekinirler ve uzak dururlar.

  • Yoğun yaban hayatın varlığını sürdürdüğü alanlarda kamp yapıyorsanız geceleri kamp alanınızın etrafını birkaç gemici tipi fenerle aydınlatabilirsiniz (tabi abartmadan).
  • Çevredeki ağaç dallarına küçük çanlar/ziller bağlayabilirsiniz (tabi kampınızı toplarken ipleri kesip almayı unutmayın ki ağaç büyürken zarar görmesin).
  • Bir misina kullanarak yerden yaklaşık 25-30 cm yükseklikte kampınızın etrafına güvenlik hattı kurup üzerine ziller takabilirsiniz.
  • Gece yatarken ateşi beslemeniz kendi güvenliğiniz ve orman yangını riski nedeniyle kaçınmanız gereken bir harekettir.
  • Mecbur veya tecrübeli değilseniz gece yürüyüşlerinden kaçının.